Kuchnia

na obiad i nie tylko...

Tarta z kremem śmietankowym i śliwkami.

Składniki
Ciasto:
•2 szklanki mąki (ok. 340 g mąki)
•½ szklanki cukru pudru
•200 g zimnego masła
•2 żółtka
•skórka otarta z 1 cytryny

Nadzienie:
•400 g gęstej kwaśnej śmietany
•2 jajka
•1,5 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego (proszek)
•½ szklanki cukru pudru
•opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu śmietankowego
Dodatkowo:
•śliwki

Przygotowanie
Ciasto:
Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę (o średnicy ok. 26 cm). Na spód wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową, obciążyć suchym grochem lub fasolą. Podpiec ok. 12 - 15 minut w temp. 180°C. Groch razem z papierem/folią usunąć z ciasta. Ciasto odstawic na bok.

Nadzienie:
Wszystkie składniki na nadzienie zmiksować, wylać na ciasto. Na masę wyłożyć oczyszczone i przepołowione śliwki. Piec w temperaturze 180°C około 30-40 minut (do zgęstnienia kremu i mocniejszego zarumienienia się ciasta).

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation