Kuchnia

Pyszności!

Potrzeba: 2 szklanki blanszowanych, prażonych orzechów laskowych (jak prażyć orzechy laskowe dowiesz się poniżej), ¼ szklanki kakao deserowego, ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1/8 łyżeczki soli, 3 ½ łyżki oleju rzepakowego
1.Zacznij od uprażenia orzechów laskowych. W tym celu rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C. Blanszowane orzechy laskowe umieść na blasze do pieczenia (pojedyncza warstwa orzechów). Włóż je do piekarnika na około 12 minut, do czasu, aż uprażą się i zaczną pachnieć. Podczas prażenia co jakiś czas otwieraj piekarnik i potrząsaj blachą, by orzechy nie przypaliły się. Uprażone orzechy pozostaw do całkowitego ostygnięcia.3
2.Zmiel orzechy na drobny proszek za pomocą robota kuchennego (około 2 minuty).
3.Dodaj kakao, cukier puder, ekstrakt waniliowy, sól i olej rzepakowy. Miksuj całość przez około 3 minuty, do czasu aż wszystkie składniki całkowicie się połączą.
4.Gotową bezglutenową Nutellę przełóż do szczelnego słoiczka i włóż do lodówki.
5.Przechowywana w lodówce Nutella zachowa trwałość przez minimum 1 miesiąc
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation