Kuchnia

przekąski

Sałatka z kaszy jaglanej z pieczoną dynią i fetą


1 mała dynia japońska (kabocha), o wadze do 1/2 kg
1 łyżka oliwy
1 mała czerowna cebula, pokrojona w ósemki
2 szklanki kaszy jaglanej, ugotowanej
1 szklanka białej fasoli, ugotowanej
1/4 szklanki liści kolendry, posiekanych
50 g fety, pokruszonej

sos do sałatki:

4 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki cukru
sól i pieprz, do smaku


Rozgrzej piekarnik do 220˚C.

Dynię przekrój na pół, oczyść z nasion, ale nie obieraj. Pokrój w półksiężyce, wymieszaj z łyżką oliwy i ułóż na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, około 10 minut. Po tym czasie dodaj do dyni cebulę i piecz kolejne 10 minut lub do momentu, kiedy oba warzywa zmiękną.

W małym naczyniu wymieszaj składniki sosu, aż do rozpuszczenia cukru. Dopraw solą i pieprzem do smaku. W misce wymieszaj kaszę jaglaną z fasolą i kolendrą, połącz z sosem. Wyłóż na talerze. Na wierzch połóż upieczoną dynię, cebulę i posyp pokruszoną fetą.

Podaj z cząstką cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation