Zwierzęta

Fotografia

Murzynek przekładany kremem – przepis
SKŁADNIKI NA CIASTO:

¾ szklanki cukru

¾ szklanki mąki

½ szklanki kakao

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

1/3 łyżeczki soli

1 jajko

½ szklanki mleka

3 łyżki oleju

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

SKŁADNIKI NA KREM:

130 g masła, temp. pokojowa

130 g cukru pudru

1 łyżka mleka

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

130 g gorzkiej czekolady

1/4 szklanki śmietanki 30%

1 łyżka masła

DODATKOWO:

4 łyżki marmolady np. wieloowocowej

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy cukier i mieszamy.

W oddzielnej miseczce łączymy jajko razem z mlekiem, olejem oraz ekstraktem z wanilii. Do powstałej masy dodajemy suche składniki i miksujemy przez ok. 5 min. Keksówkę lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C na ok. 35 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczone zostawiamy na 15 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Miękkie masło miksujemy na jasną i puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo cukier puder oraz mleko.

Ostudzone ciasto przekrawamy tworząc trzy płaty. Podstawę smarujemy 2 łyżkami marmolady następnie nakładamy ok. 3 łyżki masy i staramy się równomiernie rozprowadzić. Przykrywamy płatem ciasta lekko dociskając i powtarzamy nakładanie marmolady i kremu. Przykrywamy ostatnim trzecim płatem ciasta.

Czekoladę roztapiamy razem z śmietanką i masłem. Oblewamy ciasto i zostawiamy do zastygnięcia. Kiedy polewa całkowicie zastygnie wkładamy na min. kilka godzin do lodówki. Ciasto kroimy nożem polanym wrzątkiem, będzie się ładnie kroiło, a czekolada nie popęka. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation