Kuchnia

sałatki

SAŁATKA MALINOWA
Składniki: (3-4 porcje)

Sałatka
mieszane sałaty (u mnie rukola i endywia)
1/2 szklanki świeżych malin
1 (około 200g) rolady z koziego sera
1 mała cukinia – w postaci usmażonych/upieczonych plasterków (przepis tutaj)

Sos malinowy
1/2 szklanki świeżych malin
3-5 łyżek oliwy
1-2 łyżki soku z cytryny
1-2 łyżeczki syropu z agawy
sól i pieprz
Wykonanie:
Sałaty umyć, osuszyć i ułożyć na talerzach. Na sałatę położyć po kilka plasterków rolady z sera koziego, upieczonych/usmażonych cukinii oraz parę świeżych malin. (Uwaga: Dodatkowo można dodać np. pomidorki koktajlowe lub świeżego ogórka.)

Przygotować sos. Maliny wraz z oliwą i sokiem z cytryny dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sito, aby usunąć pestki z owoców. Sos doprawić do smaku syropem z agawy, solą i pieprzem.

Sałatkę podawać polaną malinowym sosem, lub tak jak na zdjęciu z sosem w osobnym naczyniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation