Kuchnia

makarony

MAKARON Z KURCZAKIEM W SOSIE SMIETANOWO-SEROWYM.

Składniki: (3 porcje)
250-300 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty),
2 pojedyncze piersi z kurczaka,
130 g ricotty,
120 ml śmietanki 12%,
50-60 g startego żółtego sera,
1,5 łyżeczki musztardy francuskiej,
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
parmezan/mieszanka serów do makaronów,
natka pietruszki,
sól, pieprz.

Wykonanie:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w paseczki. Smażyć na suchej patelni, aż się zarumieni, pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem. W rondelku wymieszać ricottę i śmietanę. Podgrzać, dodać musztardę, starty żółty ser i dokładnie wymieszać, aż żółty ser się całkowicie rozpuści. Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Kiedy sos będzie gotowy, dodać do niego usmażonego kurczaka. Makaron i sos z kurczakiem przełożyć na talerz, posypać parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation