Kuchnia

makarony

KNEDLE ZE SLIWKAMI

Na około 24 knedelki:
•1 kg ziemniaków
•mąka ziemniaczana (ok. 250g)
•4 łyżki mąki pszennej
•2 jajka
•szczypta soli
•1 kg małych śliwek (węgierek)



Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i lekko przestudzić. Przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, lekko ugnieść w misce.

Masę ziemniaczaną podzielić na ćwiartki, jedną odłożyć, a na jej miejsce wsypac mąkę ziemniaczaną. Dodać mąkę pszenną, sól i jajka i wyrobić gładką masę.

Śliwki umyć, przekroić na pół i pozbawić pestek. Ciasto podzielić na kilkanaście części i z każdej lepić kulkę, którą potem rozpłaszczać na dłoniach, kłaść śliwkę, w razie potrzeby cukier i formować kuleczki.

Odkładać knedle na blat posypany mąką. W dużym garnku zagotować wodę z solą i do gotujcej wody wkładać po kilka knedli. Gotować około 4 minut od wypłynięcia. Wyjmowac łyżką cedzakową.

Knedle można podawać ze śmietaną, ja najbardziej lubię polane roztopnionym masęłkiem i posypane słodkim kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation