Kuchnia

Kulinaria

Składniki
- gotowy makaron cannelloni
- 500g mięsa mielonego
- 2 duże cebule
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso mielone wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Zawartość patelni mieszamy, aż mięso stanie się różowe, w międzyczasie je rozdrabniając. Potem polewamy wodą i 5-10 minut dusimy.

Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pomidory pokrojone w kostkę lub rozdrabniamy je na patelni, wlewamy parę kropel tabasco (w zależności od upodobań).

Całość mieszamy i chwilę dusimy. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy ziołami, bazylią i oregano, ponownie mieszamy (nie wskazane jest doprowadzanie do zagotowania, gdyż zioła spowodują, że potrawa zgorzknieje). Pozostawiamy do wystudzenia.

Nastawiamy piekarnik na 200 st. C. Przygotowujemy naczynie żaroodporne smarując jego głębszą część masłem lub śmietaną.

Napełniamy rurki makaronu (wcześniej go nie gotując, wyjmujemy po prostu z opakowania) łyżeczką, tak, aby wypełnić całe wnętrze.

Następnie układamy je kolejno w pozycji leżącej w naczyniu, tworząc warstwy. Po wyłożeniu naczynia rurkami zalewamy je pozostałością sosu. Całość posypujemy startym serem. Naczynie nakrywamy i wkładamy do piekarnika, pozostawiając na 25 minut.
- 6 ząbków czosnku
- puszka pomidorów (lub 3 średniej wielkości świeże pomidory)
- mała puszka koncentratu pomidorowego
- sos tabasco (brak można zastąpić chili, pieprzem - może być Cayenne lub zrezygnować z doprawiania, zależnie od upodobań )
- zioła prowansalskie
-bazylia
-oregano
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation