Kuchnia

Jedzonko

Quiche

Składniki
ilość porcji: 8
Spód
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75 g masła
100 g kwaśnej śmietany
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Nadzienie
2 jajka
200 g kwaśnej śmietany
1/4 łyżeczki soli
2 małe cukinie, starte
120 g sera Gouda, startego

Metoda przygotowania
Przygotowanie: 30 min | Gotowanie: 35 min | Czas dodatkowy: 30 min, chłodzenie
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
2. Mąkę wysiekać z masłem. Dodać proszek, śmietanę, sól i cukier, i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.
3. W międzyczasie jajka wymieszać ze śmietaną, dodać sól.
4. Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami foli spożywczej. Wyłożyć nim dno i boki okrągłej foremki. Na to wyłożyć cukinię, zalać jajeczną masą i posypać serem.
5. Piec przez 35-40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation