Kuchnia

wieprzowina

Szaszłykowy boczek

Składniki

1,3 kg świeżego boczku
2 łyżki przyprawy do szaszłyków
4 szczypty pieprzu
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka majeranku ( suszonego )
1 duża cebula

szaszłykowy bo marynowany w przyprawie do szaszłyków
Etapy przygotowania

Boczek umyć i lekko osuszyć. Wszystkie przyprawy oprócz majeranku i sosu sojowego wymieszać i oprószyć nimi boczek. Następnie skropić sosem sojowym i posypać majerankiem. Cebulę obrać, pokroić na plastry i ułożyć na boczku. Całość zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie boczek przełożyć do formy do pieczenia mięsa, wstawić do piekarnika. Nastawić piekarnik na 165 stopni a zegar na 80 minut. Po upieczeniu boczku ułożyć go na półmisku do odpoczęcia. Kroić gdy będzie zimny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation