Kuchnia

W kuchni

Chutney paprykowo-cebulowy

Składniki na 4 słoiki po 250 ml:
- 800 g cebuli,
- 500 g czerwonej papryki,
- 2 łyżki oleju,
- 75 g cukru,
- 22-3 łyżeczki soli,
- 6 łyżek octu,
- 1/4 l wytrawnego białego wina,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2-3 łyżki marynowanego pieprzu
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić na grubą kostkę. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać w rondlu zeszklić cebulę i paprykę. Dodać cukier, sól, ocet, wino i słodką paprykę. Wymieszać i gotować godzinę pod przykryciem. 10 minut przed końcem gotowania zdjąć pokrywkę, dodać pieprz. Chutney nałożyć do przygotowanych słoiczków, zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu. Jest to doskonały dodatek do grillowanej wieprzowiny.

Czas przygotowania: 90 minut
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation