Kuchnia

Dobre rady

MAKOWIEC.

PRZEPIS
/z rodzinnego zeszytu, na 4 makowce o długości ok. 30 cm/

Temperatura pieczenia: 1800C
Czas pieczenia: 40 min

Ciasto

1 kg mąki
2 żółtka
8 dkg drożdży
1 jajko
250 g cukru
120 g masła
0,5 l mleka


Masa makowa

50 dkg maku
1l mleka
120 g masła
1/2 szkl. miodu
2 jajka
150 g cukru
100 g migdałów, rodzynek, skórki pomarańczowej
olejek migdałowy


Przygotowanie

I etap - masa makowa

Mak zalać mlekiem i gotować na małym ogniu 20min. Pozostawić na noc niech napęcznieje. Następnie przelać na durszlak z gazą , niech odcieknie. Skręcić 3 razy.
W rondlu rozpuścić masło i przełożyć mak, dodać miód i cukier waniliowy, bakalie. Dusić 15 min, mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem i z pianą z białek i dodać do ostudzonej masy. Wszystko dobrze wymieszać.

II etap - ciasto

Przygotować zaczyn: rozgnieść drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, 1 szkl. ciepłego mleka i posypać 1 łyżką mąki. Poczekać aż urośnie. Utrzeć jajko, żółtka z cukrem. Do przesianej mąki dodać ubite jajka, zaczyn z drożdży, resztę mleka. Wszystko wyrobić i pod koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Dobrze wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i poczekać aż urośnie. Następnie ciasto podzielić na 3, lub 4 równe części, rozwałkować na prostokąty o bokach 35x25, rozłożyć masę makową i zwinąć. Przełożyć placki z masą makową na posmarowany masłem pergamin i zawinąć w roladki, pozostawiając odstępy około 4 cm z obu stron. Poczekać aż trochę podrosną. Piec ok. 40 min w temperaturze 1800C.

Ciasto po upieczeniu polać lukrem i ozdobić skórką pomarańczową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation