Kuchnia
Dobre rady
Kurkuma jest bardzo ważnym składnikiem w indyjskiej i chińskiej medycynie. Zawarte w niej substancje mają zastosowanie w leczeniu Alzheimera, a nawet raka. Naukowcy odkryli także, że kurkuma jest skuteczną bronią w leczeniu prewencyjnym płuc, wątroby i jelit. Ma silne działanie przeciwzapalne. Dzięki przepisom, które zaraz przeczytasz, sprawisz, że ten cud natury pomoże także i Tobie! Pamiętać jednak należy o codziennej rutynie. Mleczna kurkuma Gorące mleko z miodem jest bardzo popularne w Europie, ale w Indiach stawia się przede wszystkim na mleko z kurkumą. Rozgrzewa ciało od wewnątrz, co sprawia, że jest to idealnym napojem na zimę. Dbasz także o higienę jamy ustnej i zapobiegasz stanom zapalnym w gardle. Składniki: - kurkuma organiczna (zmielona) – 1 łyżeczka - mleko krowie lub migdałowe – 200 ml - brązowy cukier i cynamon – do smaku Przygotowanie: Podgrzej mleko w garnuszku. Gdy będzie wystarczająco gorące, naczynie zdejmij z ognia i dodaj łyżeczkę kurkumy. Następnie wymieszaj wszystko dokładnie, aż żółty proszek całkowicie się rozpuści. Na koniec, w zależności od preferencji smakowych, dodaj cynamon lub brązowy cukier.
Gorąca cytryna z kurkumą Bomba witaminowa, która pomoże przetrwać chłodne dni, ponieważ cytryna ma wysoką zawartość witaminy C, a w połączeniu z kurkumą wzmacnia układ odpornościowy i chroni gardło przed inwazyjnymi bakteriami. Można dodać także trochę imbiru, które pobudzi do działania i zniweluje ból głowy. Składniki: - sok z cytryny (świeżo wyciśnięty) - kurkuma organiczna – 1/4 łyżeczki - imbir (do smaku) Przygotowanie: Obierz imbir i wrzuć go do filiżanki. Zalej go w 3/4 zagotowaną wodą. Gdy woda spadnie do 60°C możesz dodać sok z cytryny, a na koniec kurkumę. Od teraz nie musisz się bać mrozów i niechcianej grypy!
MA==