Kuchnia

ciasta

Fale dunaju

Składniki:
3 jajka
150g cukru
150 ml oleju
150 ml mleka + 2 łyżki
2 szkl. mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
owoce (wiśnie, jabłka lub brzoskwienie) Ja robiłam z brzoskwiń

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.
Następnie cały czas ubujając dodawać stopniowo i kolejno:cukier, żółtka, olej, mleko i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyzki kakao + 2 łyżki mleka.
Blaszkę (33x20) natłuścić i wysypać kaszą manną. Wyłożyć jasne ciasto a na nie rozsmarować bardzo delikatnie ciemne ciasto. Na wierzch poukładać ciasno owoce
Piec ok 30 min. w temp, 180 stopni

Składniki na krem:

400 ml mleka
1 budyń waniliowy w proszku (taki 40g)
1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
250g masła


Składniki na polewę:

100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
70g masła

Do garnka wlać 300ml mleko. W osobnym odlać pozostałe 100 ml mleka i wsypać proszek budyniowy i cukier. Wlać do gotującego się mleka i zagotować. Wystudzić. Masło utrzeć do białości i dodawać powoli budyń a następnie sok z cytryny. Wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Wyłożyć na wystudzone ciasto.
Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i dobrze wymieszać. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation