Kuchnia

ciasteczka

Pączki z nadzieniem


1 kg mąki pszennej
40 g. drożdży
300 ml ciepłego mleka
150 g. rozpuszczonego masła
2 paczki cukru wanilinowego
5 jaj ,szczypta soli
2 lyzki rumu

Nadzienie:
konfitura truskawkowa

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn.Mąkę pszenną przesiać. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1cm i szklanką wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką do podwojenia objętości .

Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju po kilka minut z każdej strony.
Nadziewamy konfiturą za pomocą szprycy.Polukrowac.
Z tego przepisu wychodzi ok.35-40 pączków
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation