Kuchnia

Ciastka i słodkości

PĄCZKI

(na 7 pączków)
250 g mąki pszennej
szczypta soli
40 g drobnego cukru
25 g roztopionego masła
150 ml wody
20 g suchych drożdży
+
dżem do nadziania
olej do smażenia
drobny cukier do obtoczenia

Wszystkie składniki na pączki wymieszać, wyrobić, pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godz.
Wyjąć ciasto na oprószoną mąką powierzchnię, formować 65 gramowe pączki, układać na ścierce, przykryć, pozostawić do podwojenia objętości.
W szerokim naczyniu rozgrzać olej, smażyć pączki z obu stron po 3 sztuki na raz. Lekko przestudzone nadziać dżemem (rękawem cukierniczym ze specjalną nasadką). Obtoczyć w drobnym cukrze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation