Kuchnia

Ciastka i słodkości

Ciastka toffi z czekoladą

170g mąki
120g masła pokrojonego w kostkę
4 łyżki brązowego cukru
wierzch:
60g masła
4 łyżki brązowego cukru
1 puszka niesłodzonego mleka skondensowanego
150g czekolady deserowej

Ciasto:
1. Masło posiekać z mąką. Wsypać cukier i wyrobić ciasto. Wyłożyć nim formę 23×23 wysmarowaną masłem i nakłuć wielokrotnie widelcem. Piec w temperaturze 180-190oC przez około 25minut. Odstawić do ostygnięcia.

Wierzch:
2. Masło włożyć do teflonowego rondla, wsypać cukier i wlać mleko, mieszając doprowadzić masę do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować tak długo, aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Odstawiać do przestygnięcia. Ciepłą rozprowadzić równomiernie po upieczonym spodzie, odstawić do zastygnięcia.

3. Czekoladę roztopić na parze (w rondelku nad gotującą się wodą) i polać nią wystygnięte toffi. Odstawić, aż czekolada stwardnieje. Podawać pokrojone w kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation