Kuchnia
Ciastka i słodkości
Lekkie i puszyste ciastka - Styl.pl
- Zawsze używaj dobrze schłodzonego masła i szybko wyrabiaj ciasto, zanim masło zacznie się topić. Jeśli masło okaże się zbyt miękkie po pokrojeniu go i dodaniu do suchych składników, wstaw mieszankę na 10 minut do zamrażalnika, a dopiero później wyrabiaj.
- Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo, wszystkie czynności (mieszanie składników, wyrabianie ciasta) powinny być wykonane szybko. Inaczej możesz uzyskać twarde ciastka. Ciasto powinno raczej zawierać małe kawałki masła, niż być wyrobione do jednolitej konsystencji.
- Piecz ciastka w gorącym piekarniku - co najmniej 200 st. C. W takiej temperaturze masło szybko się roztopi, tworząc parę, która uniesie ciasto i sprawi, że będzie bardziej puszyste.
Puszyste maślane ciastka
Świeże gorące ciasteczka grubo posmarowane masłem i odrobiną dżemu, a do tego puszysta jajecznica z bekonem lub kiełbaskami to ideał pysznego śniadania.
Składniki:
1 ¾ szklanki mąki
2, ½ łyżeczek proszku do pieczenia
1 łyżeczka gruboziarnistej soli
6 łyżek schłodzonego masła, pociętego na małe kawałki
¾ szklanki mleka
Rozgrzej piekarnik do 225 st. C. Blachę posmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
W średniej wielkości misce zmieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Za pomocą widelca lub dwóch noży, połącz składniki (powinny przypominać kruszonkę). Dodaj mleko, mieszając widelcem.
Aby uzyskać miękkie ciasteczka, nakładaj po 2 łyżki ciasta na blachę. Jeśli mają być bardziej zwarte - wyrób delikatnie na lekko posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj na grubość 2 cm. Za pomocą szklanki wycinaj ciastka i układaj na blasze (na tym etapie ciastka mogą też być zamrażane). Piecz 13-15 minut (mrożone 3-4 minuty dłużej) na złoty kolor. Podawaj ciepłe.
Uwaga: Aby uzyskać bardziej miękkie ciastka dodaj więcej mleka i nakładaj ciasto łyżką na blachę do pieczenia, jeśli wolisz bardziej zwarte - dodaj mniej mleka, wałkuj ciasto i wycinaj z niego krążki.
MA==