Kuchnia

wędliny

Domowa szynka z indyka z kurkami - Kasia Gotuje Blog - Moja pasja - Gotowanie

700g filetu z indyka/kurczaka
150g kurek
1 cebula
2 łyżki masła
14 g soli
pół łyżeczki czerwonego pieprzu
3 gałązki świeżego tymianku
lub 1/3 łyżeczki suszonego

Kurki oczyszczamy pod bieżącą wodą, większe kroimy na połówki, mniejsze zostawiamy w całości. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, smażymy ją tak długo, aż się zeszkli. Następnie dodajemy kurki, 2 gałązki tymianku i smażymy pod przykryciem przez 5 minut.

kurki przepisy

Mięso z indyka mielimy na najdrobniejszym sicie lub kroimy w 1 cm kostkę i miksujemy blenderem. Do zmielonego mięsa dodajemy 3/4 grzybów, pieprz, listki tymianku z jednej gałązki, sól (lub pół na pół z peklosolą jeśli chcecie uzyskać różowy kolor wędliny, naturalna będzie szara). Wszystko dokładnie mieszamy.

domowa szynka z indyka

Na dno szynkowaru dla ozdoby, układamy resztę grzybów, kilka kuleczek czerwonego pieprzu i całą gałązkę tymianku. Wkładamy wymieszane mięso i zamykamy, nakładamy sprężynę.

domowa szynka z indyka

Szynkowar wstawiamy do wody, która ma sięgać do 3/4 wysokości szynkowaru. Włączamy palnik i od momentu, gdy w wodzie zaczną się pokazywać malutkie bąbelki, parzymy (nie gotujemy)przez 60 minut.

Po tym czasie wyciągamy szynkowar, ustawiamy go do góry dnem, aż ostygnie, następnie wstawiamy do lodówki na 10 godzin, aby wędlina porządnie się ściągnęła.

szynka z indyka gotowana

Domową szynkę z indyka z kurkami możecie przygotować w słoikach, nie będzie ona co prawda tak mocno sprasowana, ale będzie równie smaczna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation