Kuchnia

Kulinaria

Mandarynkowa szachownica

Przygotowanie 2 godziny
Pieczenie 40 minut
Składniki na średnią blachę
Biszkopt 4 jajka,
niepełna szklanka cukru (więcej niż ľ) ›łyżeczka proszku do pieczenia ›szklanka mąki pszennej
Krem pomarańczowy ›kostka masła ›szklanka cukru ›szklanka śmietany 12% ›2 galaretki pomarańczowe ›6 mandarynek
Masa śmietanowa ›200 ml śmietany kremówki ›opakowanie cukru waniliowego ›opakowanie śmietanfiksu › herbatniki

Biszkopt: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masą. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do jajek. Średnią blaszkę natłuścić, wysypać tartą bułką. Wlać ciasto, piec 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Krem pomarańczowy: masło stopić w rondlu z cukrem i śmietaną, wsypać galaretki i wymieszać tak, aby galaretki się rozpuściły, przestudzić.
Na ostudzonym biszkopcie rozłożyć cząstki mandarynek, zalać kremem, wstawić do lodówki (na 1 godzinę). Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietanfiksem, wyłożyć na krem pomarańczowy. Na wierzchu rozłożyć herbatniki tak, aby utworzyły szachownicę. Przybrać cząstkami mandarynek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation