Kuchnia

Kulinaria

Fudge marmurkowe - PrzepisSłodkie, klejące, dwukolorowe czekoladki. Łatwe do przygotowania i mocno czekoladowe.

Składniki:
•150g gorzkiej czekolady
•150g białej czekolady
•400g słodkiego mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:
1.Kwadratową formę (o wymiarach 15x 15cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
2.Mleko skondensowane rozlać po połowie do dwóch niedużych garnków.
3.Do jednego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, gorzką czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię łyżką.
4.Do drugiego garnka z mlekiem skondensowanym dodać posiekaną, białą czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Masę wylać na masę z gorzkiej czekolady i wyrównać.
5.Przy pomocy patyczka do szaszłyków (lub widelca) zrobić szlaczek.

2
6.Formę wstawić na co najmniej 8 godz, a najlepiej na całą noc do lodówki.
7.Następnego dnia wyciągnąć masę wraz z papierem z formy. Papier oddzielić od boków czekoladowej masy. Fudge pokroić ostrym nożem w kostkę o wymiarach ok. 2x 2cm.
8.Przechowywane w chłodnym miejscu utrzymują się przez około 2 tygodni.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation