Kuchnia

Przez żołądek do serca...

ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I FETĄ

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

150 g liści szpinaku, posiekanego
1 duży ząbek czosnku, posiekany
120 g sera feta, pokruszonego
sól i pieprz do smaku
4 piersi z kurczaka (bez polędwiczek)
sos bazyliowy z suszonymi pomidorami: 200 ml gęstego jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka oliwy, 1-2 łyżeczki soku z cytryny, 30 listków bazylii, 4 suszone pomidory z zalewy, sól i pieprz do smaku

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy czosnek i szpinak. Smażymy przez około 2 minuty, aż liście szpinaku zwiędną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do miseczki, mieszamy z pokruszonym serem. W każdej piersi robimy kieszonkę. Filety nadziewamy 1/4 farszu, rozcięcie spinamy przy pomocy wykałaczek. Kurczaka układamy na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 25 minut.
Kiedy mięso się piecze, przygotowujemy sos: Jogurt, oliwę, bazylię i posiekane pomidory umieszczamy w pojemniku blendera. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Upieczone mięso podajemy z sosem oraz ulubioną lekką sałatką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation