Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ChilliBite.pl sprawdzone przepisy kulinarne ze zdjęciami : Wyśmienity barszcz ukraiński


150g fasoli jaś lub drobniejszej
2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego*
500g buraków
100g oleju rzepakowego
100g cebuli
2 liście laurowe
100g marchewki
50g selera
100g przecieru pomidorowego
sól i świezo mielony pieprz do smaku
cukier
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki octu winnego
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

500g ziemniaków sałatkowych (klasa A)
150g białej kapusty
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 ząbki czosnku

Fasolę umyj, i namocz na minimum 12 godzin, po czym odlej wodę, zalej bulionem i gotuj do miękkości (ok 30-60 minut w zależności od rodzaju fasoli).
Buraki umyj i ugotuj lub upiecz do miękkości, potem wystudź, obierz i zetrzyj na grubej tarce.
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę, dodaj do niej liście laurowe oraz starte na grubej tarce marchew i selera. Podsmażaj kilka minut, dodaj buraki, przecier pomidorowy, dopraw solą (ok 1 łyżeczki), cukrem (ok 3 łyżek) i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj połowę posiekanej natki pietruszki i ocet winny. Dokładnie całość wymieszaj i jeszcze chwilę razem podsmażaj. Na końcu wmieszaj śmietanę i odstaw warzywa na bok.
Ziemniaki umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Jeśli to możliwe wybierz ziemniaki klasy A, sałatkowej, które nie rozpadają się podczas gotowania. Gdy fasola będzie już prawie miękka dodaj do niej ziemniaki, 1 łyżeczkę soli i gotuj ok 10-12 minut, aż ziemniaki będą lekko półtwarde.
Do fasoli z ziemniakami dodaj poszatkowaną na drobne paseczki kapustę oraz podsmażone wcześniej warzywa. Wlej do garnka tyle wody, by zupa pozostała dość gęsta. Ja jej nie zaprawiam mąką, stąd ostrożne dawkowanie wody. To jest ten moment, by doprawić barszcz do smaku - solą, cukrem, sokiem wyciśniętym z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. Na końcu wmieszaj do zupy starty na drobnej tarce czosnek i pozostałą natkę pietruszki. Odstaw zupę "do przegryzienia" na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc.

*nie mam czasu zbyt często gotować domowych bulionów, dlatego wykorzystuję domową kostkę bulionową, która wprawdzie nie jest kostką, ale pastą, jednak niesamowicie skraca czas gotowania zup.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation