Kuchnia

dobre, nie słodkie

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami


Składniki (4 porcje)

500 g fileta z kurczaka
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka białej gorczycy
po łyżeczce majeranku, jałowca i rozmarynu
szczypta chili
sól, pieprz czarny
3 łyżki oleju
200 g pieczarek
200 ml śmietanki 30%-36%



Wykonanie

Na co najmniej dwie godziny przed przygotowaniem potrawy powinniśmy zamarynować mięso. Przyprawy mieszamy w moździerzu delikatnie je ugniatając. Następnie mieszamy je z olejem i tak przygotowaną marynatą nacieramy pokrojonego w spore kawałki fileta. Mięso umieszczamy w woreczku lub w szczelnie przykrytej misce i wstawiamy do lodówki na dwie godziny lub dłużej. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i wykładamy na nią mięso. Smażymy po 4-5 minut z każdej strony. Na osobnej patelni podsmażamy na oleju pokrojone w plasterki pieczarki, które doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy je do mięsa i podgrzewamy przez chwilę, następnie dodajemy śmietankę i gotujemy około 10 minut. Danie podajemy gorące. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation