Kuchnia

Baking and cooking

Bułki - Dukan

250g twarogu Zielona Łąka
6 łyżek otrębów
odrobina soli
2 tabl słodziku
aromat maślany (odrobina)
1/3 lub 0,5 płaskiej łyżeczki sody
3 łyżki mleka w proszku
2 jajka
sezam do posypania
6 bułek z czego 3 na 1 dzień, ale spokojnie tymi trzema się najecie =^ . ^=
Twaróg zawinąć w ręcznik bawełniany i odcisnąć z wody bardzo mocno.
Wszystkie składniki zmiksować bez jajek, odstawić na tak długo, aż nagrzeje się piec.
Włączyć piekarnik na 175* blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Gdy piekarnik będzie już gorący, dodać żółtka do masy i wymieszać a następnie ubić białka ze szczyptą soli na bardzo sztywno.
Wmieszać delikatnie białka do masy.
Masa będzie dość zbita, więc podczas mieszania z białkami (wygarniając spód na wierzch) białka raczej znikną, ale będzie widać zwiększenie objętości i spulchnienie masy.
Uformować dość szybko na blasze 6 bułek, lekko je spłaszczyć.
Piec 40 minut, po upieczeniu muszą dobrze obeschnąć i ostygnąć na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation