Kuchnia

Baking and cooking

Sernik z rosą - - Moja książka kucharska - bloog.pl
Składniki:

- 30 dkg mąki

- 10 dkg margaryny

- 1 jajko

- 7 dkg cukru pudru

- 3 łyżki kwaśnej śmietany

- 2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia

Masa serowa:

- 1 kg sera twarożku

- 2 paczki cukru wanilinowego

- 2 budynie śmietankowe

- 3 szkl. mleka

- 0,5 szkl. oleju

- 2 całe jajka

- 4 żółtka / 4 białka

- 3/4 szkl. cukru

- 0,5 paczki rodzynek



Wykonanie:

Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia , łącznie z bokami! .

Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować ( będzie bardzo rzadki, ale taki ma być ) .
Dodać namoczone wcześniej rodzynki i olej. Wszystko wymieszać.

Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę i piec ok. 1 godziny w tem 200 stopni C.(piekłam bez teroobiegu).

Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 210 stopniach C.

Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na po kilku/kilkunastu godzinach od upieczenia:)

Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x40 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation