Kuchnia

Kuchnia

Idealne naleśniki bez jajek
Zrobienie naleśników bez jajek to dla wielu osób przeszkoda nie do przejścia - rozwalają się, przywierają i niczym nie przypominają tych tradycyjnych. Tymczasem usmażenie idealnych, wegańskich naleśników jest proste jak bułka z masłem.

Tradycyjne naleśniki składają się z mąki, mleka i jajek. O ile zastąpienie mleka krowiego mlekiem roślinnym nie jest trudne, tak znalezienie substytutu dla jajek dla niektórych może być problemem. Rolą jajek w cieście naleśnikowym jest sklejenie i uelastycznienie placków - to właśnie dzięki jajkom poranny naleśnik jest zwarty, elastyczny i giętki. Jednak na szczęście dla osób niejedzących jajek, jest wiele produktów mających podobne właściwości, o czym pisałam już przy okazji wpisu na temat pieczenia ciast bez jajek.

Co przygotować do smażenia wegańskich naleśników?

Ulubioną patelnię, ręczniki papierowe, trzepaczkę oraz młynek, może być ręczny lub elektryczny.

Co zamiast jajka do naleśnika?

W naleśnikach sprawdza się wiele różnych sklejaczy. Do najpopularniejszych należy zmielone siemię lniane, zmielone płatki owsiane, zmielone płatki ryżowe a nawet puree z banana. Jednak ja do swoich naleśników zawsze używam zmielonych płatków owsianych w proporcji 3 miarki mąki na 1 jedną miarkę płatków owsianych - placki są elastyczne, miękkie i zawsze się udają.

Co zamiast mleka?

Nie ma większego znaczenia, czy wlejecie mleko sojowe, ryżowe, migdałowe czy jakiekolwiek inne, na kupnych mlekach roślinnych naleśniki smażą się tak samo jak na mleku krowim. Trochę trudniej może być na domowym mleku z orzechów, dlatego początkujące osoby lepiej niech zaczną od zwykłego mleka sojowego z kartonu.

Z czym zjeść wegańskiego naleśnika?

Wegańskie naleśniki nie muszą być zawsze posmarowane konfiturami albo dżemami. Moim ulubionym dodatkiem jest domowa nutella, czekoladowy krem z awokado, twarożek z migdałów, domowe masło migdałowe albo słodki syrop i cynamon. Oprócz znanego wszystkim syropu z agawy polecam też inne, mniej popularne słody - syrop z daktyli, syrop ryżowy albo mój ukochany syrop jęczmienny. Jeśli na syrop wysypiemy posiekane orzechy laskowe to będzie już śniadanie mistrzów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation