Kuchnia

OWOCE MORZA

agnieszka radi – sulikowska - ravioli nadziewane krewetkami tygrysimi i dynią, w maśle krewetkowymi, ze smażoną krewetką

agnieszka radi – sulikowska - ravioli nadziewane krewetkami tygrysimi i dynią, w maśle krewetkowymi, ze smażoną krewetką

danie wyrÓŻnione przez jury masterchef i joe bastianich

ravioli – ciasto
na każde 100 g mąki 1 duże jajko

z mąki formujemy kopiec na kształt wulkanu i wbijamy do środka jajka. mieszamy jajka z mąką za pomocą widelca, a gdy wmieszamy już wszystkie, ciasto zaczynamy wyrabiać ręką. unikając ściskania ciasta i gniecenia go pionowo w dół. wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki, najlepiej na około 20 minut. następnie ciasto rozwałkowujemy, ciągle podsypując mąką. ciasto na ravioli musi być bardzo cienkie.

ravioli – farsz
6 krewetek tygrysich
100 g obranej dyni
1 mała cebula
sól, pieprz
oliwa extra vergine

krewetki czyścimy z pancerzy, odrywamy głowotułowie (nie wyrzucamy, będą wykorzystane do masła krewetkowego), odnóża i usuwamy jelito. kroimy na drobne kawałki. na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy drobno pokrojoną dynię i podlewamy odrobiną wody. dusimy do miękkości i odparowania wody. wówczas dodajemy cebulę i czekamy aż się zeszkli, a następnie dodajemy krewetki i krótko obsmażamy. doprawiamy solą i pieprzem. studzimy.

masło krewetkowe
głowy krewetek tygrysich (pozostawione z przyrządzania farszu)
2 łyżki oliwy extra vergine
100 ml wina białego wytrawnego
80 g zimnego masła

głowotułowie rozgniatamy i wkładamy na rozgrzaną oliwę wraz z pancerzami. smażymy tak, aby oliwa się zaaromatyzowała. podlewamy winem i odparowujemy alkohol. zdejmujemy z ognia i dodajemy zimne masło. doprawiamy solą i pieprzem.
na rozwałkowane ciasto nakładamy po łyżeczce farszu w równych odstępach, przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskamy brzegi wokół farszu i wykrawamy ravioli. wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 4-5 minut i wyjmujemy kiedy są jeszcze al dente. wrzucamy na patelnię z masłem i na niskim ogniu pozwalamy jeszcze dojść przez jakieś 30 sekund. podajemy natychmiast. każdą porcję można udekorować krewetką tygrysią (krewetkę należy obrać z pancerza, usunąć grzbietową żyłkę i usmażyć z dwóch stron, aż stanie się różowa).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation