Kuchnia

OWOCE MORZA

Mule w delikatnym sosie z białego wina, z szalotkami, czosnkiem i zieloną pietruszką.

Składniki:

800 g świeżych muli
250 ml wytrawnego, białego wina (dobrego gatunku)
2 szalotki, posiekane
3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
1 łyżka masła
1 pęczek zielonej pietruszki, posiekanej
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:

Mule moczymy w zimnej wodzie przez około 20 minut, następnie dokładnie myjemy sczoteczką, usuwając wszelkie narośla i "brody", czyli zwisające z muszli kłaczki. Wszystkie uszkodzone i obtłuczone muszle wyrzucamy.
Jeżeli któreś z muszli są otwarte, to stukamy nimi lekko w blat, jeśli w ciągu kilku minut się nie zamkną, to również je wyrzucamy.
W dużym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotki i czosnek, podsmażamy przez 2 - 3 minuty, dolewamy wino i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wkładamy mule, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 5 - 6 minut, potrząsając garnkiem od czasu do czasu, aż wszystkie muszle się otworzą.
Jeżeli któraś z muszli pozostała zamknięta, to na wszelki wypadek wyrzucamy ją, mogła być nieświeża.
Przekładamy na talerze, polewamy sosem z garnka i posypujemy zieloną pietruszką.
Serwujemy ze świeżo upieczoną bagietką czosnkową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation