Kuchnia

kolorowe pyszności

panierowany w płatkach kukurydzianych kurczak z sałatką kuskus.
porcja dla 4 osób
składniki :
- szklanka greckiego jogurtu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- połowa pokrojonej drobno cebuli,
- łyżeczka suszonej słodkiej papryki,
- dwa ząbki zmiażdżonego czosnku,
- pół kilo kawałków z filetów z kurczaka,
- 150 g pokruszonych płatków kukurydzianych,
- 10 ml oleju sezamowego,
- 400 g kaszy kuskus,
- szklanka suszonych pomidorów svansØ (prawie cały słoik),
- sok z jednej cytryny,
- 100g dużych rodzynek,
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku.

przygotowanie:
dip: 2/3 jogurtu należy wymieszać z sosem sojowym, papryką i czosnkiem.

panierowany kurczak: pozostałą 1/3 jogurtu użyć do panierowania kurczaka. obtaczać kawałki kurczaka w jogurcie, następnie w płatkach kukurydzianych. tak przygotowane kawałki kurczaka piec w piecyku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

saŁatka: aby przygotować sałatkę, wystarczy wsypać kuskus do 5 szklanek wrzącej, wody osolonej szczyptą soli, zamieszać i pozostawić pod przykryciem na 5 minut. po tym czasie odsączone pomidory wymieszać z kaszą, dodać olej sezamowy, sok z cytryny, rodzynki i pokrojoną natkę pietruszki. doprawić solą i pieprzem do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation