Kuchnia

babeczki

Oponki wiedeńskie
ciasto
Jajka 6 szt
do smażenia
tłuszcz roślinny
lukier
woda 3 łyżki
pozostałe składniki
Cukier puder 300 g
Cukier 1 łyżeczka
Masło 100 g
Mleko 0,5 l
Mąka 240 g
Rum 2 łyżki
Sól szczypta
olejek cytrynowy
sok z cytryny
Sposób przygotowania
Do garnka wlać mleko, dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę, dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę, aż powstanie kula ciasta, ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku, cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać do szprycy, wyciskać krążki ciasta na natłuszczony papier pergaminowy. Zsuwać z papieru oponki na wrzący tłuszcz. Smażyć oponki zaraz po przygotowaniu w głębokim i wysokiej temperaturze tłuszczu na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową oponki na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. LUKIER Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny, rumu i tyle wody, aby utworzyła się gęsta masa do lukrowania pączków. Przyprawić olejkiem. Oponki zanurzać w lukrze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation