Kuchnia

kulinaria

Anatolijska zupa z kurczaka
Składniki:


200 g polędwiczek z kurczaka (ewentualnie pierś)
1 cebula
1 marchewka
1 cukinia
1/2 czerwonej papryki
2 l bulionu drobiowego
80 g bulguru
2 łyżki masła
1 łyżeczka czerwonej papryki (słodkiej lub ostrej - jaką lubicie)
1 żółtko
1 łyżka mąki
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz - do smaku




Kurczaka pokroić na małe kawałki, a warzywa w drobną kostkę.
Na maśle obsmażyć kurczaka (tylko tak aby zbielał). Dodać cebulę i smażyć minutkę. Następnie dodać resztę warzyw przykryć garnek i dusić 3 minuty.
Dodać bulgur i mieloną paprykę, wymieszać i zalać bulionem. Gotować, aż bulgur zmięknie - około 10 minut.
Żółtko, mąkę i jogurt dokładnie wymieszać (bez żadnych grudek). Zahartować chochelką zupy, a następnie wlać do garnka, wymieszać i gotować zupę jeszcze minutkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation