Kuchnia

Mufinki i babeczki

Czekoladowe muffiny z bananami


Składniki na ok 12 sztuk:


2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanku cukru
1 jajko
1 szklanka mleka/jogurtu naturalnego/maślanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g masła - rozpuszczonego
3 łyżki kakao
100 g goszkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki
1-2 banany- według uznania


1. Mąkę, proszek, sodę, cukier, kakao i połowę czekolady w kawałkach mieszamy w jednym naczyniu, w drugim dokładnie łączymy ze sobą jajko, mleko i rozpuszczone masło. Następnie masę mleczno-maślaną wlewamy do mąki i szybko mieszamy, tylko do połączenia się składników.

2. Blachę do muffinów wykładamy papilotkami i każdą wypełniamy ciastem do 1/2 wysokości. Obieramy banany i kroimy w grube plastry, następnie wkładamy do papilotek z ciastem i lekko "wciskamy" je, by pokryły się ciastem.Posypujemy pozostałą częścią czekolady.

3. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, to tzw. suchego patyczka, czyli ok 18-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation