Kuchnia

Wiktor

Składniki:
2 całe uda z kurczaka
4 piersi z kurczaka
6 marchewek
4 pietruszki
2 selery
2 pory
1/4 kapusty włoskiej
1 cebula
czarny pieprz
sól
Na galaretę:
2 opakowania żelatyny
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy
8 jajek ugotowanych na twardo
szczypior
forma w kształcie zająca
Przygotowanie:
Z podanych składników ugotować rosół. Ostudzić i przecedzić. Z mięsa zdjąć skórkę i oddzielić od kości, pokroić na drobne kawałki. 1 marchew pokroić na 2 większe plasterki, resztę marchewki, pietruszkę i seler pokroić w drobną kosteczkę. Odłożyć 1 jajko a resztę pokroić w drobną kostkę.
Na dnie formy wzdłuż brzegów formy ułożyć groszek, uszy wykonać z przekrojonego na pół jajka, oczy wykonać z plastrów marchewki, nosek z kostki selera i szczypiorku, brzuszek wypełnić groszkiem i kukurydzą.
Następnie warstwowo zapełnić formę mięsem, warzywami i jajkami.
Rosół wymieszać z żelatyną i zalać formę. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem ściągnąć formę, podawać z octem lub sokiem z cytryny.
Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation