Kuchnia

przepisy

MUFFINY JAGODOWE


Składniki na 8 muffinek:

• 300 g mąki pszennej
• 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 80 g miałkiego brązowego cukru
• 150 g świeżych lub mrożonych jagód
• 1 roztrzepane jajko
• 180 ml maślanki
• 125 ml oleju

*(zamiast 300 g mąki zwykłej i sody i proszku można użyć 300 g self-raising flour)
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, maślankę, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wmieszać jagody. Wymieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia się składników (powstałe ciasto było dość gęste jak na muffiny, dolałam więc 3 - 4 łyżki maślanki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto.
Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 190ºC (ważne: do suchego patyczka). Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy, potem studzić na kratce.
Smacznego :)

mojewypieki.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation