Kuchnia

zupy

Zupa-krem z pieczonej papryki

Składniki (ok. 400 ml) zupy:

4 czerwone papryki
4 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
kilka gałązek tymianku
300 ml bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:

Papryki myjemy, przekrajamy na pół, oczyszczamy, wkładamy na blachę skórą do góry, lekko skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 minut. Po upieczeniu obieramy papryki ze skóry.
Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojoną paprykę (obraną ze skórki) i posiekany tymianek. Całość smażymy około 5 minut.
Dodajemy bulion i gotujemy około 5 minut. Blendujemy wszystko razem, doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe do podania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation