Kuchnia

zupy

Zupa krem z pomidorów i marchewek


Składniki:

150 g mrożonej marchewki (wykorzystane Nordis Marchew kostka 450 g)
1 kg pomidorów
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżeczai koncentratu pomidorowego
1 szklanka zagęszczonego soku pomidorowego
1/4 opakowania sera feta
ok. 10 listków świeżej bazylii
sól, pieprz do smaku
pestki z dyni.


Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę.

W garnku na małym ogniu rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dorzucamy marchewkę i podsmażamy ok. 3 minuty. Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem, aż kawałki pomidorów staną się miękkie. Wlewamy sok pomidorowy, dodajemy koncentrat i listki bazylii. Całość mieszamy i dusimy jeszcze ok. 3 minuty.

Do zupy dodajemy ser feta i całość miksujemy blenderem.

Teraz doprawiamy zupę. Pamiętajmy, że ser feta jest dosyć słony więc doprawienie zupy wcześniej mogłoby skutkować przesoleniem.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i prażymy na nim pestki z dyni. Dodajemy je do zupy jako dekorację i smaczny dodatek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation