Kuchnia

kulinaria

Sałatka z kurczakiem w sosie orientalnym
Sos teriyaki (200 ml):

30 g ciemnego cukru trzcinowego
10 ml oleju
20 g miodu
50 ml ciemnego sosu sojowego
50 ml ciemnego sojowego sosu grzybowego
10 ml sosu Worcestershire
15 g świeżego imbiru
15 g czosnku
szczypta chilli


Dressing balsamiczny:

50 ml octu balsamicznego
50 ml oliwy
sól, pieprz
120 g ogórka
120 g marchewki
80 g rzodkiewki
80 g świeżej papryki
80 g koktajlowych pomidorków
400 g piersi z kurczaka
oliwa do smażenia
120 g sałaty radicchio
80 g sałaty Fit&Easy Weekend
120 g sałaty lollo (mix czerwonej i zielonej)
do smaku miód


Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos. Z cukru, oleju i miodu robimy karmel. Dodajemy sosy: oba sojowe oraz Worcestershire,
pokrojony w kosteczkę imbir i czosnek. Doprawiamy chilli i zagotowujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy dressing balsamiczny: składniki łączymy i doprawiamy. Ogórka kroimy w plasterki, które zwijamy w rurki. Marchewkę kroimy w cienkie paseczki, rzodkiewkę w kostkę, a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Całość łączymy z sałatą skropioną dressingiem. Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. Podsmażamy na odrobinie oliwy i pod sam koniec podlewamy sosem teriyaki. Gotowe mięso układamy na sałacie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation