Kuchnia

kulinaria

Zupa afrykańska.

Dwie ce­bu­le oraz por obierz i po­krój. Wa­rzy­wa pod­smaż na dwóch łyż­kach oliwy. Dodaj ły­żecz­kę curry, ły­żecz­kę zmie­lo­ne­go kmin­ku oraz dwa po­sie­ka­ne ząbki czosn­ku. Zalej dwie­ma łyż­ka­mi wody i duś kilka minut. Dodaj 50 dag po­kro­jo­nej ka­pu­sty, ró­życz­ki z po­ło­wy ka­la­fio­ra, po dwa po­kro­jo­ne po­mi­do­ry i mar­chew­ki, ło­dy­gę se­le­ra na­cio­we­go. Zalej 1,5 litra go­rą­cej wody i za­go­tuj. Wsyp ły­żecz­kę ko­len­dry, po­kru­szo­ny strą­czek chili i dodaj ka­wa­łek świe­że­go im­bi­ru. Gotuj na małym ogniu 30–40 minut. Kiedy wa­rzy­wa będą pra­wie mięk­kie, włóż mały sło­iczek kon­cen­tra­tu po­mi­do­ro­we­go oraz pół kost­ki wa­rzyw­nej i jesz­cze chwi­le po­go­tuj. Do­praw sosem so­jo­wym i posyp po­sie­ka­ną natką. Zjedz por­cja­mi w ciągu dnia.
ZA­LE­TY: Ta zupa to praw­dzi­wy skar­biec róż­no­rod­nych wi­ta­min i mi­ne­ra­łów oraz błon­ni­ka. Po­bu­dza prze­mia­nę ma­te­rii, przy­spie­sza spa­la­nie tłusz­czów, usuwa nad­miar wody z tka­nek. Jej głów­nym skład­ni­kiem jest ka­pu­sta. 100 g tego smacz­ne­go wa­rzy­wa do­star­cza je­dy­nie 22 kcal. Aby przy­swo­ić ka­pu­stę, or­ga­nizm zu­ży­wa wię­cej ener­gii niż czer­pie z po­ży­wie­nia. Sięga więc do re­zerw tłusz­czo­wych. Pro­ces ten wspo­ma­ga za­war­ta w wa­rzy­wie wi­ta­mi­na C. Po­moc­ne w od­chu­dza­niu są wszyst­kie skład­ni­ki smacz­nej zupy, a wiec seler, pa­pry­ka, ce­bu­la, po­mi­do­ry oraz przy­pra­wy, które po­bu­dza­ją pe­ry­stal­ty­kę jelit i chro­nią przed wzdę­cia­mi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation