Kuchnia

mięso

zapiekany półmisek warzyw:

Składniki

1 mały brokuł
2-3 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
15 dkg pieczarek
1/2 strąka papryki żółtej
2 łyżeczki masła

1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka mąki
1/3 szkl. mleka
2 łyżki startego sera żółtego
do smaku: sól, pieprz mielony, cukier, tarta gałka muszkatołowa
2 łyżki grubo siekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Wszystkie warzywa oczyścić, opłukać. Marchewki włożyć do wrzącej wody, osolonej i z dodatkiem cukru, ugotować na pół-twardo, dodać pokrojoną na kawałki łodygę brokuła (oczywiście tylko wtedy jeśli nie jest zdrewniała) i po chwili podzielony na różyczki kwiatostan, gotować tylko chwilę aby warzywa były pół-miękkie, odcedzić. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła i oliwę, podsmażyć pokrojone na ćwiartki grzyby, dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek, smażyć aż cebula się zeszkli i zmięknie, pod koniec dodać pokrojoną w paseczki paprykę, ale tylko wymieszać i już nie smażyć, doprawić nieco solą i pieprzem. Na środku półmiska ułożyć smażone pieczarki z cebulą i papryką, obłożyć dookoła brokułami i grubymi, ukośnie pokrojonymi plastrami marchewki. Na patelni po smażeniu grzybów rozpuścić resztę masła, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, wlać mleko i zagotować mieszając, dodać ser i przyprawy. Gorącym sosem polać warzywa i wstawić półmisek do nagrzanego do 180st.C piekarnika, zapiekać 10min. Podawać posypane natką pietruszki, jako dodatek do mięs albo samodzielne danie np. na lekką kolację.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation