Kuchnia

jedzenie

Kurczak pieczony z warzywami
Składniki
przepis z tego źródła
1 kurczak o wadze około 2 kg
1 łyżeczka soli
świeżo mielony czarny pieprz
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżeczki oliwy
3 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie: tymianek, majeranek, rozmaryn, oregano)
skóra z połowy cytryny
3 ząbki czosnku, drobno pokrojone
około 1,2 kg warzyw - młode ziemniaki, marchewka, cebula, pietruszka, seler, czosnek, papryka
do warzyw: 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, kilka gałązek świeżych ziół

Kurczaka przekroić na pół wzdłuż kręgosłupa i rozłożyć na płasko - nacięcie należy zrobić po przeciwnej stronie niż znajdują się piersi. Natrzeć mięso oliwą i oprószyć solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Posypać świeżymi, posiekanymi ziołami, czosnkiem i skórką z cytryny. Wstawić do lodówki na 2-3 h, żeby mięso się zamarynowało. Warzywa pokroić na małe kawałki. Jeśli kawałki będą zbyt duże, to warzywa nie zdążą się upiec na czas. Pokrojone warzywa wymieszać z oliwą, pieprzem i solą. Ułożyć je w brytfannie wraz z gałązkami świeżych ziół i kilkoma ząbkami czosnku w łupinkach. Na warzywach położyć kurczaka, rozcięciem do dołu.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C. Piec przez około 45-55 min, w zależności od wielkości kurczaka. Co jakiś czas przemieszać warzywa. Jeśli macie w piekarniku opcję grilla, włączcie ją na ostatnie 10 minut pieczenia, dzięki czemu skórka kurczaka ładnie się zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation