Kuchnia

Zupy

Meksykańska zupa z ciecierzycą i chorizo
Składniki :

1 łyżka oliwy
125 g chorizo
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
puszka ciecierzycy + zalewa w której się znajduje ( 400 g )
2 puszki po 400 g krojonych pomidorów lub 8 świeżych, obranych ze skórki i pokrojonych
1 l bulionu z kurczaka ( użyłam wywaru warzywnego )
świeżo zmielony pieprz, sól
250 g świeżego szpinaku

Cebulę i łodygę selera tniemy w kostkę. Do garnka wlewamy olej. W tym czasie kiedy będzie się rozgrzewał kroimy chorizo na niezbyt grube plasterki i każdy plasterek na ćwiartki. Pocięte wrzucamy do rondla. Smażymy 1-2 minuty aż zacznie się wytapiać tłuszcz z kiełbaski. Dodajemy cebulę, seler i poszatkowany lub starty czosnek ( ja starłam ). Mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut aż cebula będzie miękka. Gdy cebula będzie już ugotowana zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy na parę minut, pamiętając o mieszaniu aż cebula nabierze złotego koloru.

Kolejno dodajemy ciecierzycę wraz z zalewą w której się znajduje, pomidory i bulion. Doprawiamy solą, pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy około 20minut aż pomidory będą miękkie a ciecierzyca przejdzie smakami. Po tym czasie próbujemy i ewentualnie doprawiamy ponownie solą i pieprzem. Dokładamy szpinak ( młody w całości jeśli jest starszy odrywamy łodyżki ), gotujemy 1 minutę i gotowe.


http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/08/Zupa-z-ciecierzyca-i-chorizo.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation