Kuchnia

Zupy

Zupa meksykańska

To bardzo gęsta, trochę ostra zupa, bardzo łatwa do przygotowania i nie wymagająca godzin spędzonych w kuchni. Jest tak pożywna, że śmiało może być traktowana jako zupa albo danie główne. Doskonała, aby wypędzić z nas mróz. Nie pamiętam dokładnie skąd mam ten przepis, zawsze i tak gotuję ją z tego co akurat jest w lodówce:)

Składniki:

10 pieczarek
250 g mięsa mielonego – rodzaj według upodobania, choć najlepiej mięso wieprzowe albo wołowe
Kukurydza konserwowa 1 puszka (ewentualnie mrożona)
Fasolka czerwona w sosie chilli - 1 puszka
Papryka dowolnego koloru
Koncentrat pomidorowy lub pomidory
Przyprawa taco lub gyros
Jeden duży garnek (najlepiej gliniany, bo wtedy najpiękniej pachnie)
Woda
Starty ser żółty


Przygotowanie:

Mięso z 2 łyżeczkami przyprawy podsmażamy na oliwie, po chwili dodajemy jak bądź pokrojone pieczary i po ok 10 minutach z patelni przekładamy do garnka. Dolewamy szklankę wody i dusimy kolejne 10 minut, (jeżeli dodajemy pomidory z puszki, można je dodać zamiast szklanki wody).Wszystkie pozostałe składniki są raczej szybko się gotujące wiec możemy dodać je jednocześnie. (Papryka pokrojona w kostkę, kukurydza, fasolka razem z sosem, gdyż to głównie sos chilli nadaje zupie smaku). Doprawiamy przyprawą gyros/taco lub tylko sola. Zupa w zamierzeniu ma być gęsta wiec, gdy udało nam sie przelać wodę możemy trochę zagęścić – najlepiej mąką kukurydziana, gdyż wtedy nie traci swoje klarowności.

I już! Zupa do miseczki a na zupę serek. Doskonałym dodatkiem jest świeża, chrupiąca bagietka z masłem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation