Kuchnia

Zupy

ROSOL DOMOWY.

Składniki:

ponad 1kg elementów z kurczaka (mięso razem z kością, np. pałka, udko)
3-4 marchewki
1/4 selera
1/2pora
3 pietruszki
1 mała cebula
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
10-15 ziarenek pieprzu czarnego
makaron do podania
ew. natka pietruszki do przystrojenia
ew. sól, świeżo mielony pieprz do doprawienia

Do dużego garnka wlewamy wodę (ok. 4l), wrzucamy mięso i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu (ja zawsze uchylam przykrywkę). Marchewki, por i selera obieramy. Cebulę obieramy z pierwszej ciemnej warstwy i przypalamy ją nad palnikiem dookoła. Szumowiny zdejmujemy z zupy (pojawią się po ok. 30-45 minutach gotowania), dodajemy do niej włoszczyznę z cebulą, ziele angielskie, pieprz czarny oraz liście laurowe. Gaz zmniejszamy na najmniejszy i zostawiamy rosół pod przykryciem, aby sobie delikatnie 'pyrkał' ok. 1.5-2 godzin. Po tym czasie smakujemy rosół i doprawiamy, jeśli trzeba. Ja zazwyczaj dodaję 1/2 (do 3/4) łyżeczki soli i trochę świeżo mielonego pieprzu. Podajemy z ugotowanym makaronem i np. marchewką. Rosół możecie przelać przez sitko, aby pozbyć się pływających ziarenek pieprzu itd., możecie też wszystkie przyprawy zamknąć w zaparzaczu do herbaty :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation