Kuchnia

deser

Orzechowe delicje

Składniki

150 g margaryny
250 g mąki
230 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta soli
300g różnych orzechów (np.włoskich,
laskowych,ziemnych,nerkowca,migdałów)
150 g polewy czekoladowej
Przygotowanie

Margarynę pokroić w kostkę,zagnieść z z mąką,70g
cukru,jajkiem,solą,cukrem waniliowym. Ciasto owinąć folią spożywczą i
wstawić do lodówki na 60minut. Następnie rozwałkować na posypanym
mąką blacie i za pomocą okrągłej foremki lub literatki wykrawać
krążki. Krążki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 15 minut w temp.180stopni. Pozostały cukier rozgrzać na
gorącej patelni, skarmelizować. Dodać orzechy,wymieszać z
karmelem.Karmel orzechowy ponakładać na każde upieczone i ostudzone
ciastko. Brzegi ciastek zanurzyć w polewie czekoladowej. Położyć na
papierze do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation