Kuchnia

deser

Szarlotka z bitą śmietaną

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

* jajko – 4 szt

* cukier – 3/4 szkl

* mąka pszenna – 3/4 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

MASA JABŁKOWA:

* jabłka – 1,2 kg

* galaretka owocowa np. cytrynowa – 1 op

* woda – 1/4 szkl

BITA ŚMIETANA:

* śmietana 36% – 200 ml

* galaretka brzoskwiniowa – 0,5 op

DODATKOWO:

Odrobina kakao do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Biała oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli.

Dodajemy cukier i cały czas miksujemy.

Wlewamy żółtka , wsypujemy proszek do pieczenia przesiany z mąką.

Mieszamy do połączenia składników i wylewamy do tortownicy 23 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35 minut, studzimy.

MASA JABŁKOWA:

Z jabłek usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

Wkładamy do garnka, wlewamy wodę i prażymy aż powstanie gładka masa.

Po tym czasie ( ok. 20 minut ) wsypujemy galaretkę i cały czas mieszając gotujemy ok. 5 minut.

Odstawiamy do całkowitego! ostygnięcia i tężenia.

CAŁOŚĆ:

Na wystudzony biszkopt przelewamy naszą masę jabłkową, wygładzamy, wkładamy do lodówki.

BITA ŚMIETANA:

Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1/3 szkl wody, odstawiamy do wystudzenia.

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec ubijania całkowicie wystudzoną galaretkę.

Miksujemy do całkowitego połączenia składników a następnie wykładamy na schłodzone ciasto.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a przed podaniem dekorujemy odrobiną kakao albo startej czekolady.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation