Kuchnia

Kulinaria

Kokosowo śmietanowe ciasto porzeczkowe na kakaowym cieście

Ciasto:



* 3 szklanki mąki

* 250 g masła

* 1 pełna szklanka cukru

* 4 zółtka

* 2 pełne łyzki kakao

* 2 łyzeczki proszku do pieczenia



Masa:



* 4 białka

* 1 szklanka cukru

* 1 budyń śmietankowy (proszek)

* 1 pełna łyzka mąki ziemniaczanej

* 150 g wiórków kokosowych

* 500 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%

* 2 szklanki porzeczek



Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę łączymy z proszkiem, cukrem i kakao a następnie dodajemy do nich miękkie masło i wcieramy je w nie do chwili utworzenia się drobnej kruszonki. Następnie dodajemy zółtka i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało zagnieśc się w kulę, dodajemy łyzkę zimnej wody.

Ciasto dzielimy na 2 równe części - jedną wkładamy do zamrazarki na godzinę, a drugą wykładamy spód tortownicy, którą wkładamy do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie ciasto podpiekamy w 200 stopniach około 15-20 minut.

Białka ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy cukier i miksujemy na najwyzszych obrotach około 5 minut (by cukier całkiem się rozpuścił). Następnie do białek dodajemy śmietanę i budyń wymieszany z mąką i kokosem. Od tej chwili miksujemy juz na wolnych obrotach. Kiedy wszystkie składniki się połączą, masę wylewamy na podpieczone ciasto, a na niej delikatnie układamy porzeczki.

Wierzch ciasta posypujemy startym na grubych oczkach tarki ciastem z zamrazarki.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 60 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation