Kuchnia

Kuchenne eksperymenty

Sałatka z tuńczykiem
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
sałata lodowa
puszka tuńczyka w sosie własnym
2 jajka ugotowane na twardo
2 pomidory
ogórek zielony średniej wielkości
czerwona cebula
oliwa z oliwek, ok. 5 łyżek
musztarda, 1 łyżka
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przyrządzenia:

Sałatę myjemy, osuszamy. Liście rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory i jajka kroimy w ósemki, ogórek zielony w plastry, cebulę w piórka. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy na cząstki. Wszystko razem mieszamy.
Z oliwy, musztardy i przypraw robimy dressing i polewamy nim sałatkę.

Dzięki warzywom sałatka pozwoli ci uzupełnić braki w witaminach. Sam tuńczyk natomiast ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie, między innymi dzięki kwasom tłuszczowym Omega-3 (zmniejszają poziom cholesterolu, zapobiegają arytmii serca, wylewom i zakrzepom), bardzo dużej zawartości białka, fosforu, magnezu, witaminy B6, B12 i niacyny.

Polecam zatem wszystkim tą sałatkę. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a co najważniejsze zdrowa i smaczna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation