Kuchnia

ciasta

Chrrruuupiące faworki/ Faworki na piwie

Składniki:

0,5kg mąki
4 żółtka
szczypta soli
łyżka masła roślinnego
ok. 200ml piwa (ilość regulować podczas zagniatania)
olej do smażenia
cukier puder do posypania


Wykonanie:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wybijać wałkiem około 10min (od tego etapu zależy jak bardzo kruche będą faworki).

Ciasto podzielić na mniejsze części. Rozwałkowując jedną część, resztę ciasta przykryć aby nie obeschło. Wałkować bardzo cienkie placki (im cieniej tym lepiej). Płaty kroić w paski szerokości około 4cm i szerokości ok. 10cm długości. W środku zrobić nacięcie, przeciągnąć przez nie jeden z rogów. (tutaj foto instrukcja)

Faworki smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron. Gotowe faworki układać na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Jeszcze ciepłe posypać obficie cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation