Kuchnia

ciasta

Tarta ze śliwkami
Kruchy spód
Składniki:

3/4 szklanki mąki pszennej
130g zimnego masła
duże żółtko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
szczypta soli

Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać je nożem. Wlać żółtko i szybko wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię i schłodzić 20 minut w lodówce.

Nadzienie
Składniki:

500g wydrylowanych i przekrojonych na pół śliwek
2-3 łyżki cukru
spora szczypta cynamonu

Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia w kształt koła o grubości ok. 4-5mm, na środku układać śliwki przecięciem do góry pozostawiając 2cm marginesu od brzegu. Posypać je cukrem oraz szczodrą ilością cynamonu.
Brzegi ciasta założyć na śliwki. Piec 50 minut w 180ºC. Brzegi tarty powinny się ładnie zrumienić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation